• Polikarbonati

  • Polikarbonati

  • Polikarbonati

  • Polikarbonati

  • Polikarbonati

Polikarbonati

Materijali iz porodice polikarbonata su novijeg porijekla i patentirani su prvo u Sjedinjenim Državama, nakon čega se veoma brzo šire po čitavom svijetu. To imaju da zahvale svojim izvanrednim fizičkim osobinama, koje ih čine nezamjenljivim pri izradi lučnih krovnih konstrukcija i konceptima zdravog svjetla. Naime, radi se o materijalima koji imaju izuzetne mogućnosti savijanja, a u isto vrijeme zadržavaju svoju strukturalnu čvrstinu, što im, uz pravilno postavljanje, garantuje pouzdanost u uslovima padavina, nosivosti snijega i slično. 

Osim osnovne, prozirne, bezbojne verzije polikarbonata imamo još i plavu, zelenu, boju dimljenog stakla, te opal bijelu. Naravno, za ekonomski opravdane količine, možemo da ponudimo još 8 boja. Standardne dimenzije tabli du obično 6m x 2,1m, a ponuđene debljine materijala su 3, 4, 6, 10, 16, 25, 32, 40mm. Zavisno od kombinacije boje i debljine samog materijala dobijaju se različite vrijednosti zaštite od sunca, te odgovarajuća termička izolacija zatvorenog prostora. Naime, polikarbonati imaju osobinu da propuštaju sunčevu svjetlost, a selektivno djeluju na toplotu. Na ovaj način se ostvaruje koncept “zdravog hlada” ili “svjetlosnog hlada” što ove materijale čini savršenim za natkrivanje prostora pod kojima se boravi u sunčanim satima, kao što su ljetne bašte, bazeni, balkoni i tako dalje. 

Takođe, polikarbonati predstavljaju elegantno rješenje kada je u pitanju postavljanje raznih nadstrešnica, predulaza, vanjskih fiksnih i mobilnih skladišnih komora, i tako dalje. U poljoprivredi polikarbonati imaju primjenu kao neprevaziđeno rješenje pri izradi staklenika, koje omogućava dokazanu ogromnu uštedu energije i povećanje prinosa, u odnosu na jeftinija rješenja.

Radno vrijeme